Wspieranie rodziny - Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka (Becikowe)

Wydział/Jednostka prowadząca

Poznańskie Centrum Świadczeń

Wymagane dokumenty

Jeżeli urodziło ci się dziecko, możesz starać się o pomoc finansową, tzw. becikowe.
O becikowe może starać się obywatel Polski mieszkający w Polsce lub cudzoziemiec mieszkający w Polsce, jeżeli:
- jest rodzicem nowo narodzonego dziecka,
- jest opiekunem prawnym dziecka (osoba, której sąd powierzył sprawowanie opieki nad dzieckiem,
- jest opiekunem faktycznym dziecka (osoba, która faktycznie opiekuje się dzieckiem i jednocześnie złożyła do sądu wniosek o przysposobienie dziecka),

Wymagane dokumenty
Becikowe przysługuje:
- jeśli nie przekraczasz KRYTERIUM DOCHODOWEGO, które wynosi 1922,00 zł netto na osobę w rodzinie.
- jeśli matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu była pod opieką medyczną. Nie dotyczy to opiekunów prawnych, opiekunów faktycznych, a także osób, które przysposobiły dziecko.
Jeżeli tak jest, to wypełnij wniosek.
Wniosek i druki wszystkich załączników możesz pobrać na tej stronie, w zakładce "Formularze do druku". Druk wniosku wraz z załącznikami możesz też otrzymać w Dziale Obsługi Klienta Poznańskiego Centrum Świadczeń.

Do wniosku dołącz następujące dokumenty:
- zaświadczenie od lekarza albo od położnej, które potwierdza, że matka dziecka podczas ciąży była pod opieką lekarską i opieka zaczęła się nie później niż od 10 tygodnia ciąży (dokument ten nie jest wymagany od opiekuna prawnego lub opiekuna faktycznego dziecka). W przypadku kobiet korzystających z opieki medycznej poza granicami kraju, konieczne jest dostarczenie zaświadczenia wystawionego przez polskiego lekarza na podstawie przedłożonej medycznej dokumentacji zagranicznej;
- odpis zupełny aktu urodzenia dziecka, w przypadku gdy ojciec dziecka jest nieznany;
- dokument tożsamości, na przykład dowód osobisty albo paszport. Jeśli jesteś cudzoziemcem - weź ze sobą kartę pobytu;
- oświadczenie dotyczące formy wypłacania świadczenia.
- dokumenty potwierdzające wysokość dochodu rodziny:
Uwaga!
Wniosek zostanie rozpatrzony na podstawie dochodu za rok 2015, z uwzględnieniem utraty i uzyskania dochodu, które nastąpiły w roku 2015 lub po tym roku.
- oświadczenia członków rodziny o dochodach niepodlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w ustawie o podatku dochodowym dla osób fizycznych, osiągniętych w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do świadczenia (np. alimenty, stypendia)

jeżeli ktoś z członków twojej rodziny prowadzi działalność gospodarczą
- oświadczenia członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne o dochodzie osiągniętym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (obecnie za 2015 rok);

jeżeli posiadasz gospodarstwo rolne
- zaświadczenie właściwego organu gminy, nakaz płatniczy albo oświadczenie o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy (obecnie za 2015 rok);

Miejsce złożenia dokumentów

  • za pośrednictwem strony internetowej www.empatia.mrpips.gov.pl
  • za pośrednictwem  placówki pocztowej
  • osobiście - poprzez złożenie wniosku w siedzibie PCŚ

Nie chcesz czekać w kolejce - umów się na wizytę. Możesz to zrobić:

- przez stronę internetową Poznańskiego CentrumŚwiadczeń, poprzez zakładkę: "umów się na wizytę"

- dzwoniąc do POZnan* Kontakt pod numer 61 646 33 44

Poznańskie Centrum Świadczeń otwarte jest:

  • w poniedziałek od godziny 7:30 do 16:00
  • we wtorek od godziny 7:30 do 15:30
  • w środę od godziny 7:30 do 15:00
  • w czwartek od godziny 7:30 do 15:30
  • w piątek od godziny 7:30 do 15:00.

Opłaty

Wydana decyzja nie podlega opłatom.

Termin i sposób załatwienia

Wniosek możesz złożyć w terminie 12 miesięcy od urodzenia dziecka. Na przykład, jeśli dziecko urodzi się 1 lutego 2016 roku, to wniosek złóż najpóźniej 1 lutego 2017 roku.

Jeśli jesteś opiekunem prawnym albo faktycznym dziecka lub rodzicem adopcyjnym i twoje dziecko ma mniej niż 18 lat - wniosek złóż najpóźniej 12 miesięcy od dnia, w którym obejmiesz opiekę nad dzieckiem albo przysposobisz dziecko.

Becikowe wynosi 1000 zł.

Termin wypłaty zależy od tego, kiedy złożysz wszystkie dokumenty.

  • jeśli złożysz wszystkie dokumenty do 10 dnia miesiąca, becikowe  wypłacimy do końca miesiąca.
  • jeśli złożysz wszystkie dokumenty po 10 dniu miesiąca, becikowe  wypłacimy do końca następnego miesiąca.

Wybierz dogodną formę otrzymania świadczenia:

  • przelewem na konto, które wskażesz we wniosku
  • czek elektroniczny, czyli świadczenie możesz wypłacić w banku PKO BP S.A
  • kartą bankomatowo-płatniczą

Podstawa prawna

  • ustawa z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych.
  • rozporządzenie Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 8 grudnia 2015 r. w sprawie postępowania w sprawach o świadczenia rodzinne.
  • rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 14 września 2010 r. w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz wzoru zaświadczenia potwierdzającego pozostawanie pod tą opieką.
  • rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2015 r. w sprawie wysokości dochodu rodziny albo dochodu osoby uczącej się stanowiących podstawę ubiegania się o zasiłek rodzinny i specjalny zasiłek opiekuńczy, wysokości świadczeń rodzinnych oraz wysokości zasiłku dla opiekuna.
  • ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego.

Tryb odwoławczy

Jeśli nie zgadzasz się z wydana decyzją, możesz odwołać się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Poznaniu. Masz na to 14 dni od otrzymania decyzji. Odwołanie składasz za pośrednictwem Poznańskiego Centrum Świadczeń. 

Inne informacje

Cudzoziemiec mieszkający w Polsce to:

  • obywatel innego państwa Unii Europejskiej (UE) oraz obywatel państwa spoza UE, ale Twoje państwo podpisało z Polską umowę o zabezpieczeniu społecznym, w której przewidziano prawo do becikowego w Polsce. Sprawdź, które państwa spoza UE mają umowę z Polską o zabezpieczeniu społecznym, 
  • mający zezwolenie na pobyt stały,
  • mający zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE,
  • mający zezwolenie na pobyt czasowy w związku z pracą w zawodzie, który wymaga wysokich kwalifikacji,
  • mający zezwolenie na pobyt czasowy - ponieważ inne państwo UE udzieliło Ci zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego UE - oraz zamierzasz w Polsce: pracować, prowadzić działalność gospodarczą, podjąć lub kontynuować studia lub szkolenie zawodowe. Taka osoba może wykazać również inne okoliczności, które uzasadnią zamieszkiwanie w Polsce,
  • mający status uchodźcy lub ochronę uzupełniającą,
  • mający kartę pobytu z adnotacją "dostęp do rynku pracy". Ten punkt nie dotyczy osoby, która jest obywatelem państwa spoza UE, ale ma zezwolenie na pracę w państwie UE na okres do 6 miesięcy albo jest przyjęta w celu podjęcia studiów albo ma prawo do pracy na podstawie wizy.

Jeśli mieszkasz poza Polską, w kraju UE - dowiedz się, czy kraj, w którym mieszkasz również przyznaje pomoc finansową podobną do becikowego.

Historia zmian

udostępniający/wytwarzający: Maciej Krystkowiak
ostatnia zmiana w dniu 2017-05-28 21:12 - Korekta informacji. (Aktualizacja)